Στο πνεύμα της στροφής σε μια πιο φυσική ρουτίνα στην περιποίηση του σώματος, του προσώπου και των μαλλιών, που πολλοί φαίνεται να προτιμούν, αλλά και με στόχο τη μειωμένη χρήση μαζικών καταναλωτικών αγαθών και πλαστικού, έχω να σας προτείνω μια συνταγή που κάνω τον τελευταίο καιρό για λάδι περιποίησης προσώπου με βότανα! Η ίδια συνταγή, ή με ορισμένες παραλλαγές (θα τις σημειώσω πιο κάτω), μπορεί να χρησιμοποιηθεί βέβαια και για λάδι μαλλιών και σώματος.
Θα χρειαστείτε:
- αμυγδαλέλαιο
- λάδι jojoba
- λάδι από κουκούτσι σταφυλιού
- χαμομήλι (λουλούδια)
- άνθη καλέντουλας
- βάλσαμο
- ιβίσκο
- άγριο τριαντάφυλλο
- βάζο/βαζάκι (ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε)
- αλουμινόχαρτο
- μπουκάλι με σκούρο γυαλί και στόμιο για λάδι (συνήθως σε τέτοια μπουκάλια πωλούνται τα serum και τα λάδια της αγοράς)
(Οι ποσότητες των παραπάνω εξαρτώνται από το μέγεθος του βάζου που θα επιλέξετε, όπως θα δείτε στη συνέχεια.)
Αρχικά, επειδή τα λάδια είναι φωτοευαίσθητα, καλύπτουμε το βάζο που θα χρησιμοποιήσουμε με αλουμινόχαρτο ή επιλέγουμε να το τοποθετήσουμε σε σκοτεινό μέρος του σπιτιού (ιδανικά, κάνουμε και τα δύο). Γεμίζουμε το βάζο σχεδόν μέχρι πάνω με το μείγμα των βοτάνων (μία στρώση χαμομήλι, μία καλέντουλα, μία ιβίσκο, μία βάλσαμο, μία άνθη άγριου τριαντάφυλλου και ούτω καθεξής, μέχρι να φτάσει κοντά στην κορυφή του βάζου). Στη συνέχεια, και ανάλογα με το μέγεθος και τη χωρητικότητα του βάζου μας, καλύπτουμε τα βότανα με το μείγμα των λαδιών μας (εγώ συνήθως βάζω 1/3 από κάθε λάδι, δηλαδή ίδια ποσότητα και από τα τρία λάδια, αλλά, ανάλογα με τις ανάγκες μας, η καθεμία και ο καθένας προσθέτει την αναλογία που της/του ταιριάζει). Βλέπουμε ότι τα βότανα έχουν μουσκευτεί και συνεχίζουμε να προσθέτουμε λάδι, μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Κλείνουμε το καπάκι του βάζου και μπορούμε να το αφήσουμε όπως είναι για πολύ καιρό, ιδανικά για έναν μήνα και παραπάνω. Κάθε 8-9 μέρες καλό είναι να ανακινούμε το βάζο, ώστε να ανακατεύονται τα λάδια, και να το ανοίγουμε για λίγα δευτερόλεπτα, για να απελευθερώνονται τυχόν φουσκάλες.
Αυτό που συμβαίνει τον καιρό που τα βότανα μένουν βυθισμένα στο μείγμα λαδιών είναι ότι τα θρεπτικά τους συστατικά απελευθερώνονται στο πηχτό υγρό των λαδιών και, όταν εν τέλει χρησιμοποιούμε στο πρόσωπό μας ή στο σώμα μας το λάδι, εκείνο περιέχει τα συστατικά και των βοτάνων και των ίδιων των λαδιών. Μετά το πέρας του ενός μήνα (ή όσο επιλέξουμε να αφήσουμε τα βότανα εμποτισμένα στα λάδια), ανοίγουμε το βάζο, στραγγίζουμε και αφαιρούμε τα βότανα και τα άνθη και συλλέγουμε το υγρό στο μπουκαλάκι με το σκούρο γυαλί. Τόσο για να αρωματίσουμε το λάδι όσο και για να το εμπλουτίσουμε με ακόμη παραπάνω βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιες σταγόνες αιθέριων ελαίων. Για μικρό βαζάκι εγώ συνήθως προσθέτω πέντε σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας και πέντε ylang ylang, επειδή είναι από τις αγαπημένες μου μυρωδιές.
Το λαδάκι είναι έτοιμο για χρήση!
Ως προς τις παραλλαγές για τη χρήση του λαδιού, στο συγκεκριμένο λάδι χρησιμοποιούμε πολύ ελαφριά λάδια (jojoba, λάδι κουκουτσιού σταφυλιού και αμυγδαλέλαιο), επειδή η χρήση του λαδιού είναι για το πρόσωπο (άρα δεν θέλουμε ένα πολύ βαρύ, κολλώδες λάδι). Για τα μαλλιά, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το λάδι κουκουτσιού σταφυλιού με λάδι καρύδας (λειτουργεί ως serum για αποφυγή της ψαλίδας στις άκρες των μαλλιών, τα ενδυναμώνει και ενυδατώνει από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι τις άκρες) και το αμυγδαλέλαιο με καστορέλαιο (ιδανικό για ενδυνάμωση του τριχωτού της κεφαλής, για αύξηση της τριχοφυΐας και για να μακραίνουν πιο γρήγορα τα μαλλιά).
Προσοχή! Όταν φτιάχνουμε φυσικά προϊόντα, πάντα τα δοκιμάζουμε σε μια μικρή επιφάνεια του δέρματός μας προτού τα χρησιμοποιήσουμε σε μεγάλη επιφάνεια, για να ελέγξουμε τυχόν αντίδραση του δέρματός μας.