When you explain it, it becomes BANAL.

Ωδή στα φυτά

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Ωδή στα φυτά

Πριν από κάποια χρόνια έγινε ένα πείραμα βασισμένο στην υπόθεση ότι η μουσική επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών. Πήραν, λοιπόν, τρία ίδια φυτά και στο ένα έβαλαν κλασική μουσική, στο δεύτερο μέταλ και στο τρίτο τζαζ. Το φυτό που εκτέθηκε στην κλασική μουσική είχε μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη. Το δεύτερο φυτό, το οποίο εκτέθηκε στη μέταλ, μαράθηκε, ενώ το φυτό που εκτέθηκε στην τζαζ… αναπτύχθηκε με έναν πολύ περίεργο τρόπο.

Προφανώς, το παραπάνω αποτελεί ένα μουσικό ανέκδοτο. Μας κάνει, ωστόσο, να αναρωτιόμαστε αν όντως η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των φυτών. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ωραίο να ισχύει, αλλά, δυστυχώς, δεν ισχύει – τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που εμείς νομίζουμε.

Η μουσική είναι ένα σύνολο αρμονικών συχνοτήτων και δονήσεων με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και τονικά ύψη. Τα φυτά ως ζωντανοί οργανισμοί είναι φυσιολογικό να επηρεάζονται από διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως οι ήχοι. Οι συχνότητες των ηχητικών κυμάτων μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των φυτών, καθώς δημιουργούν αυξομειούμενες πιέσεις στην επιφάνεια των φύλλων, καθαρίζοντάς τη και βοηθώντας το φυτό να αναπνεύσει καλύτερα, άρα και να αναπτυχθεί.

Ποιο είναι, λοιπόν, το στυλ μουσικής που βοηθάει τα φυτά να μεγαλώσουν; Πολλοί έχουν πειραματιστεί γράφοντας μουσική για φυτά, όπως ο Μορτ Γκάρσον με το Plantasia ή ο Στίβι Γουόντερ με τον δίσκο Journey Through the Secret Life of Plants. Οι ειδικοί προτείνουν απαλή, ρυθμική μουσική ή ινδική ράγκα μουσική, καθώς οι συχνότητές τους βοηθούν στην ανάπτυξη των περισσότερων φυτών. Παρ’ όλα αυτά, για να μην καταλήξουμε όλοι να μετράμε τα Hertz της μουσικής που ακούμε υπό την παρουσία των φυτών μας, προτείνω να συνεχίσουμε να ακούμε τη μουσική που θέλουμε, είτε είναι κλασική, είτε μέταλ, είτε τζαζ, γιατί η μουσική είναι πάντα μουσική.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου