Ένα ποτήρι, μια χτένα, ένα πινέλο ξυρίσματος, ένα κρεβάτι, ένα σπίρτο, μια ντουλάπα, ένα σαπούνι. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε γιγαντιαία διάσταση. Τι αξία αποδίδουμε στα αντικείμενα που μας περιβάλλουν; Με ποιον τρόπο διαμορφώνεται το προσωπικό αξιακό σύστημα του κάθε ατόμου; Η πραγματικότητα που βλέπουμε, είναι άραγε η «αληθινή» πραγματικότητα; Αυτά τα ερωτήματα θέτει και διερευνά ο Βέλγος σουρεαλιστής Ρενέ Μαγκρίτ, κινητοποιώντας το κοινό του να αμφισβητήσει και να επαναπροσδιορίσει τις προσωπικές του αξίες.
Στην εποχή της νεωτερικότητας και της μετανεωτερικότητας, ο άνθρωπος αποσύρεται όλο και περισσότερο από τη δημόσια σφαίρα και απομονώνεται στον δικό του οικείο χώρο. Αποδίδει ιδιαίτερη αξία στα υλικά αγαθά, ανεξάρτητα από τη χρηστικότητά τους, και αναπτύσσει μ’ εκείνα σχέση εξάρτησης. Τα προσωπικά αντικείμενα του ζωγράφου υποδηλώνουν τη σημασία που διαδραματίζουν στη δική του ζωή. Το ποτήρι συμβολίζει το αλκοόλ, και κατ’ επέκταση τη διασκέδαση ή την εξάρτηση, ενώ το κρεβάτι και το σπίρτο ερμηνεύονται ως διάθεση για έρωτα. Το πινέλο ξυρίσματος, το σαπούνι και η χτένα αναφέρονται ίσως στην καθαριότητα, αλλά ταυτόχρονα συμβολίζουν την καταπίεση από τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς και την επιθυμία για ελευθερία. Τα αντικείμενα είναι τοποθετημένα μέσα σε ένα υπνοδωμάτιο, αλλά βρισκόμαστε πραγματικά μέσα σ’ αυτό το δωμάτιο; Το μέσα και το έξω έχουν αντιστραφεί, με τους τοίχους να μοιάζουν με ουρανό. Ο ουρανός αποτελεί σύμβολο των ονείρων του κάθε ατόμου και ο καθρέφτης της ντουλάπας αντικατοπτρίζει την ανεξάντλητη φαντασία του ανθρώπου.
Ο Μαγκρίτ δίνει νέα διάσταση στα καθημερινά αντικείμενα προκαλώντας τους παρατηρητές των έργων του να αμφισβητήσουν μια κοινωνικά κατασκευασμένη πραγματικότητα και να επανεκτιμήσουν την αξία γνώριμων πραγμάτων. Η νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία, με ώθησε να αναθεωρήσω πράγματα που προηγουμένως αντιμετώπιζα ως δεδομένα. Με την επιβεβλημένη και απότομη αλλαγή συνηθειών και με τον περιορισμό των ελευθεριών, άρχισα να αναλογίζομαι τη σημασία των καθημερινών αντικειμένων και ασχολιών μου. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω τον δικό μου πίνακα à la Magritte, με κάποια πράγματα που για ’μένα αποδείχθηκαν σημαντικά κατά το τελευταίο εξάμηνο. Εσύ τι θα περιλάμβανες στον δικό σου πίνακα;