When you explain it, it becomes BANAL.

Παξιμάδια χαρουπιού

Χαρά Σακελλάρη

Χαρά Σακελλάρη

Ιανουάριος 22, 2021

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Παξιμάδια χαρουπιού
Μερίδες: 70 παξιμαδάκια | Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά | Συνολικός χρόνος: 8 ½ ώρες


Υλικά

Χαρουπάλευρο | 100γρ.

Αλεύρι ολικής αλέσεως | 200γρ.

Αλεύρι σκληρό | 200γρ.

Μαγιά, ξερή | 10γρ.

Ζάχαρη, κρυσταλλική | 3γρ.

Αλάτι, λεπτό | 3γρ.

Κανέλα, σκόνη | 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Μοσχοκάρυδο, σκόνη | 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Νερό, χλιαρό | 300γρ.

Ελαιόλαδο | 100γρ.


Οδηγίες

1. Σ’ ένα μπολ βάζουμε όλα τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.

2. Στο ίδιο μπολ βάζουμε το νερό και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

3. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και σε μία καθαρή επιφάνεια ζυμώνουμε με τα χέρια μας, ώστε να δώσουμε ένα στρογγυλό σχήμα στη ζύμη.

4. Τοποθετούμε τη ζύμη πίσω στο μπολ, το σκεπάζουμε καλά με μία πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη και να φουσκώσει για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια (περίπου 180γρ. το καθένα) και τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια.

6. Πλάθουμε τα μικρά μπαλάκια σε μακρόστενα ρολά (περίπου 24 εκ. το καθένα) και τα χαράζουμε σε φέτες των 2 εκ. προσεκτικά μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι.

7. Τοποθετούμε όλα τα χαραγμένα ρολά σ’ ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε καλά με μία υγρή πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά με 1 ώρα.

8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC, βγάζουμε την πετσέτα και ψήνουμε τα ρολά για 1 ώρα. Θα μαυρίσουν πολύ, είναι φυσιολογικό!

9. Μετά τη 1 ώρα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 100ºC και αφήνουμε τα ρολά να κρυώσουν ελάχιστα, μέχρι να μπορούμε να τα ακουμπήσουμε και να τα κόψουμε (2-5 λεπτά).

10. Κόβουμε τις φέτες στα σημεία που είχαμε χαράξει πριν και τοποθετούμε όλα τα κομμάτια σε 2 ταψιά στρωμένα με λαδόκολλες.

11. Βάζουμε τα 2 ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε τα παξιμαδάκια για 4+ ώρες στους 100ºC, μέχρι να αποξηραθούν εντελώς.

12. Όταν τα παξιμαδάκια είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα τοποθετούμε σε αεροστεγές δοχείο.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου