When you explain it, it becomes BANAL.

Φιλμ επί τρία: λίγο τσάι, λίγο βροχή και η ταινιοθήκη μου

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Φιλμ επί τρία: λίγο τσάι, λίγο βροχή και η ταινιοθήκη μου

Η καλύτερη εποχή όλων καταφτάνει! Μετά το πιο ζεστό καλοκαίρι όλων, όπως γίνεται κάθε χρονιά πλέον, έρχεται επιτέλους ξανά η δροσιά με τη βροχή, τον μουντό καιρό και τα ζεστά χρώματα. Τι καλύτερο λοιπόν από το να κλειστεί κανείς στον προσωπικό του χώρο αγκαλιά με ένα ζεστό ρόφημα, συντροφιά με έναν τριχωτό τετράποδο φίλο και με φόντο τη βροχή και τον συννεφιασμένο ουρανό, για να απολαύσει μια σειρά από ταινίες που ταιριάζουν τέλεια με το φρέσκο, ψυχρό περιβάλλον!

 

Fantastic Mister Fox (2009)

Σκηνοθέτης: Wes Anderson

Πού να το βρω: Netflix

 

Κωμική ταινία κινουμένων σχεδίων stop-motion που βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό μυθιστόρημα. Μια αλεπού οικογενειάρχης και «καθώς πρέπει» κλέβει κάθε νύχτα τροφή και άλλα αγαθά από τρεις πλούσιους αγρότες. Ιδέες του άγριου ζώου, που ανήκει στη φύση, και του ήμερου «ανθρώπου», που ανήκει στην κοινωνία, συνδιαλέγονται συνεχώς με δημιουργικότητα και χαριτωμενιά! Πρόκειται για ένα υπέροχο φιλμ, γεμάτο φθινόπωρο, που υπερχειλίζει με αποχρώσεις πορτοκαλί, αξιολάτρευτα σετ και ένα απόλυτα γοητευτικό σενάριο που ανεβαίνει επίπεδα μέσα από τις αλεπουδένιες κούκλες που αποκτούν ζωή. Κάθε τι είναι φτιαγμένο με αγάπη, γεμάτο λεπτομέρεια και ζωή, ενώ η στυλιστική σκηνοθετική ταυτότητα του Wes Anderson ταιριάζει γάντι με τον πυρήνα και τη βιτρίνα αυτής της ιστορίας.

 

Knives Out (2019)

Σκηνοθέτης: Rian Johnson

Πού να το βρω: Netflix

 

Φθινόπωρο χωρίς ένα καλό μυστήριο, γεμάτο εκκεντρικούς χαρακτήρες, ευφυείς ντεντέκτιβ, κυνηγημένους πρωταγωνιστές, μεγαλοπρεπή σκηνικά και ανεξήγητες δολοφονίες, δεν είναι φθινόπωρο! Ευτυχώς για τη μοντέρνα εποχή μας, ένας νέος Πουαρό βγήκε στην επιφάνεια μέσα από το συγκεκριμένο φιλμ. Ένα μυστήριο με καυστικότητα και εφευρετικότητα που καθηλώνει με τις υπέροχες και συχνά κωμικές ερμηνείες ενός καστ που είναι βγαλμένο από τα άστρα του Hollywood. Όλοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και προσφέρουν καρδιά στην ταινία, ενώ ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Rian Johnson χρησιμοποιεί ένα καλό μυστήριο και μια χρωματιστή γκάμα χαρακτήρων, για να δώσει κοινωνική κριτική στο σήμερα – μια ματιά που κάνει το συγκεκριμένο έργο διαχρονικό και σύγχρονο, όπως όλα τα καλύτερα μυστήρια.

 

The Northman (2022)

Σκηνοθέτης: Robert Eggers

Πού να το βρω: Prime Video, Apple TV

 

Η ιστορία που ενέπνευσε το έργο Άμλετ, λουσμένη μέσα στην κουλτούρα των Βίκινγκς, έρχεται και αρπάζει τις καρδιές μας, όχι απλά για να τις κατακτήσει, αλλά και για να τις βγάλει βίαια από τον θώρακά μας και να τις πετάξει στις πύλες της Βαλχάλλα, ενώ κεραυνοί και αστραπές πέφτουν στο φόντο. Μέσα στα χρόνια έχουν γίνει πολλές φιλμικές εκδοχές της μυθολογίας των Βίκινγκς, αλλά τίποτα δεν φτάνει το έργο του Robert Eggers, που με μαεστρία δίνει ένα εξτρεμιστικό παραμύθι βγαλμένο από μια πολεμοχαρή και εντυπωσιακή νοοτροπία μιας κοινωνίας που άφησε το δικό της σημάδι στην ιστορία. Το σενάριο σε μια πρώτη ματιά το έχεις ξανακούσει, αλλά η εκτέλεση μόνο κλασική δεν είναι, και σίγουρα κόβει την ανάσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου