When you explain it, it becomes BANAL.

Φιλμ επί τρία: Άνοιξη

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Φιλμ επί τρία: Άνοιξη

Σε αυτόν τον πανέμορφο και απόλυτα δυσλειτουργικό κόσμο που ζούμε όλοι, μπαίνει επιτέλους η Άνοιξη. Με άλλα λόγια, ξεκινάει η φετινή αναγέννηση με άνθη, αλλεργίες και νεανικό ερωτισμό. Ταινίες με φωτεινό και ζεστό χαρακτήρα, με πρωταγωνιστές νέους και έτοιμους να γευτούν τους καρπούς που φέρει αυτή η εποχή, έχουν πλέον την τιμητική τους.

 

My Neighbor Totoro (1988)

Σκηνοθέτης : Hayao Miyazaki

Πού να το βρω: Netflix

 

Ξεκινάμε δυναμικά με το αριστούργημα αυτής της μικρής λίστας! Γιατί ναι, δεν υπάρχει καλύτερη ταινία που να εκφράζει την ψυχή αυτής της εποχής. Το κινούμενο σχέδιο είναι εξαιρετικό, η σκηνοθεσία γίνεται με μαεστρία. Kαι το σενάριο; Δύο μικρά κορίτσια μετακομίζουν με τον πατέρα τους στην εξοχή, όπου γνωρίζουν ένα πνεύμα του δάσους, τον Τότορο. Απλό, χαριτωμένο και βαθύ, στέκεται παγωμένο στον χρόνο και φέρει στιγμές που μοιάζουν βγαλμένες από την παιδική ύπαρξη. Η συγκεκριμένη ταινία θυμίζει ότι η τέχνη δεν έχει πάντα κάποιον πρακτικό χαρακτήρα, αλλά στη δύσκολη και γρήγορη πραγματικότητα όλων είναι πολύ σημαντικό να σταματήσουμε και να μυρίσουμε λίγο τα τριαντάφυλλα.

 

Moonrise Kingdom (2012)

Σκηνοθέτης: Wes Anderson

Πού να το βρω: Amazon, iTunes

 

Τι πιο αξιολάτρευτο από ένα εφηβικό love story! Ένα love story που εκτυλίσσεται στη μαγική, γεμάτη ιδιαίτερα ξεχωριστούς χαρακτήρες και απόλυτα vintage σκηνικά πραγματικότητα του Γουές Άντερσον! Μια πολύ τρυφερή και προσεγμένη παραλλαγή του γνωστού έργου Ρωμαίος και Ιουλιέτα ποτέ δεν απογοητεύει, αλλά γοητεύει με τα υπέροχα πλάνα που θυμίζουν καρτ ποστάλ και ζωγραφική του Νόρμαν Ρόκγουελ, καθώς και με τους γλυκύτατους πρωταγωνιστές που μέσα σε όλη αυτή τη δραματοποίηση παραμένουν παιδιά. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πανέμορφα τυλιγμένο δώρο που δεν απογοητεύει κανέναν, αφού το ανοίξει, καθώς πίσω από όλους τους χαρακτήρες που θυμίζουν κουκλοθέατρο υπάρχει νοσταλγικό και γοητευτικό βάθος. 

 

Emma (2020)

Σκηνοθέτης : Autumn de Wilde

Πού να το βρω: Netflix

 

Τα έργα που βασίζονται στη λογοτεχνία της Τζέιν Όστιν πάντα θα προσφέρουν σε αυτούς που το αποζητούν μια ευαίσθητη και πραγματικά εκλεπτυσμένη ρομαντική ιστορία. Στη νεότερη «βερσιόν» του ομώνυμου βιβλίου, η Έμμα καταφέρνει να παντρέψει τον ρομαντισμό αυτού του κόσμου με τη σπιρτάδα της πρωταγωνίστριας, δημιουργώντας μια συγκινητική, διασκεδαστική και παιχνιδιάρικη προσέγγιση του υλικού. Όλα αυτά συνδυάζονται με εξαιρετικά σκηνικά, ρούχα και πλάνα που γοητεύουν. Ο απαγορευμένος καρπός ποτέ δεν ήταν πιο γλυκός.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου