When you explain it, it becomes BANAL.

Αδέσποτα και κρύο: 5 χρήσιμες συμβουλές

Ειρήνη Σίδερη

Ειρήνη Σίδερη

Μάρτιος 08, 2021

Κατηγορία: Τρόπος ζωής
#Ζώα
Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Αδέσποτα και κρύο: 5 χρήσιμες συμβουλές

Μπορεί ημερολογιακά ο χειμώνας να έχει ήδη περάσει, όμως το κρύο ακόμα κάνει αισθητή την παρουσία του, και το πιθανότερο είναι πως αυτή τη στιγμή σε βρίσκω να απολαμβάνεις ένα ζεστό ρόφημα στη θαλπωρή του σπιτιού σου.

Ταυτόχρονα όμως, ξέρω πως, αν διαβάζεις αυτό το άρθρο, σίγουρα μέσα σου σε «καίει» που τα αδεσποτάκια της γειτονιάς σου δεν απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο.

Συνέχισε λοιπόν το διάβασμα, γιατί εδώ σου παραθέτω πέντε μικρές συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις, για να κάνεις τη ζωή των φουντωτών μας φίλων τις κρύες μέρες του χρόνου λίγο πιο εύκολη.

Νούμερο ένα προτεραιότητα: καθαρό φαγητό, καθαρό νερό. Μπορείς να φροντίσεις –είτε μόνος είτε, αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα, σε συνεργασία με γείτονες ή και φίλους– να τοποθετήσεις σε κατάλληλα δοχεία (πλαστικά ή –ακόμα καλύτερα– μεταλλικά) τροφή και νερό. Προσοχή: θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το μέρος στο οποίο θα τοποθετηθούν τα δοχεία σας θα είναι σχετικά «κρυφό» από τους ανθρώπους, ώστε να προστατεύονται από κακόβουλες ενέργειες, καθώς και ότι τα δοχεία θα είναι πάντα καθαρά, για να μην υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και τα ζώα που φροντίζετε. Επιπλέον, θα πρέπει να τοποθετείτε μόνο τροφές που είναι κατάλληλες για αυτά, και όχι αποφάγια – και σίγουρα όχι γλυκά! Αν δεν είσαι σίγουρος για το τι μπορεί να φάει ένα ζώο, ρώτησε έναν κτηνίατρο ή κάποιον γνωστό σου που έχει κατοικίδιο. Έτσι, οι αδέσποτοι φίλοι σου θα έχουν πάντα γεμάτη την κοιλίτσα τους, αλλά και αποθέματα ενέργειας, για να αντιμετωπίσουν το κρύο.

Νούμερο δύο: DIY φωλίτσες. Υπάρχουν πολλές ιδέες να αντλήσεις από διάφορες πλατφόρμες, όπως το Pinterest. Μια ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις κουτιά από χοντρό φελιζόλ ή τα γνωστά πλαστικά κουτιά αποθήκευσης που βρίσκεις στα είδη σπιτιού, κάνοντας μια μικρή τρύπα λίγο πάνω από τη μέση και τοποθετώντας άχυρο στο εσωτερικό τους. Το άχυρο δεν προκαλεί αλλεργίες στο δέρμα των ζώων και ταυτόχρονα, σε αντίθεση με κουβέρτες και άλλα υφάσματα, δεν «τραβάει» υγρασία, οπότε παραμένει πάντα μια πηγή θερμότητας για το ζώο που θα επιλέξει να αναπαυθεί επάνω του. Αν θες το κουτί σου να είναι πιο προστατευμένο, μπορείς να το περάσεις με προστατευτικό φιλμ ή και με χοντρή μονωτική ταινία, για να είναι αδιάβροχο και πιο ενισχυμένο.

Νούμερο τρία: φιλοξενία. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φιλοξενήσει κάποιος ένα αδέσποτο μέσα σε ένα διαμέρισμα, λόγω περιορισμένου χώρου ή ήδη υπάρχοντος κατοικίδιου. Παρ’ όλα αυτά, αν έχεις τη δυνατότητα να φροντίσεις ένα ζωάκι, έστω και για τις μέρες που έχει παγετό, παρακαλώ πολύ να του δώσεις μια ευκαιρία και να ανοίξεις την αγκαλιά σου. Αυτό το ζωάκι που θα διαλέξεις, σίγουρα θα σου προσφέρει όλη την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του. Φυσικά, αν αποφασίσεις κάτι τέτοιο, ζήτα πρώτα τη συμβουλή ενός κτηνιάτρου για σωστή αποπαρασίτωση.

Νούμερο τέσσερα: η επόμενη κίνηση είναι απλή, αλλά σώζει ζωές. Χτύπα το καπό του αυτοκινήτου σου πριν ξεκινήσεις τη μηχανή σου. Οι αδέσποτες γάτες βρίσκουν τον χειμώνα καταφύγιο στη ζέστη της μηχανής του αυτοκινήτου σου. Φρόντισε πάντα να κάνεις θόρυβο πριν ξεκινήσεις να φύγεις, ώστε αν υπάρχει κάποιο ζώο, να προλάβει να απομακρυνθεί, χωρίς να υπάρξει κάποιο ατύχημα.

Νούμερο πέντε: έκτακτες ανάγκες. Αν δεις ένα ζώο σε κακή κατάσταση, μη γυρίσεις την πλάτη σου. Αν έχεις τη δυνατότητα, επισκέψου έναν κτηνίατρο, αλλιώς επικοινώνησε με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου σου ή με μια τοπική φιλοζωική οργάνωση.

Μην ξεχνάς ότι αν βρισκόσουν κι εσύ στον δρόμο, σίγουρα θα ήθελες κάποιον να σκεφτεί τις ανάγκες σου. Βοηθώντας τα αδύναμα πλάσματα που συναντάς, σίγουρα η αγάπη τους θα σε ανταμείψει.

Μοιράσου το με αγαπημένους σου